Affiche-20181111Orde van dienst Cantate BWV 8

Hartelijk welkom om op zondag 11 november de Cantatedienst bij te wonen in de Burgwalkerk. U kunt ditmaal luisteren naar cantate BWV 8, Liebster Gott, wenn werd ich sterben?
In deze novembermaand nadert Eeuwigheidszondag, de zondag waarop we hen gedenken die ons aan de dood ontvallen zijn. Een dag waarop er teruggekeken wordt, namen worden genoemd en kaarsen worden aangestoken. Tegelijk een dag waarop ook vooruitgekeken kan en mag worden naar de hoopvolle toekomst die voor ons uit genade is weggelegd.

De cantate neemt ons hier een stuk in mee. Hij werd geschreven voor de 16e zondag na Trinitatis (24 september 1724) en de bijhorende evangelielezing (Lucas 7 : 11 – 17) vertelt ons over de opwekking uit de dood van de jongen uit Naïn, de enige zoon van een weduwe. De Lutherse theologie vatte deze tekst symbolisch op: alle gelovigen mogen verwachten dat Christus hun zielen na hun dood tot eeuwig leven zal wekken; zij mogen daarom vol vertrouwen naar die dood uitzien, ja, deze zelfs verwelkomen als een noodzakelijke stap die hen dichter bij het eeuwige leven brengt (E. van Hengel).
Deze troostrijke gedachte komt pas later in de cantate duidelijker naar voren. Waar het begin van de cantate nog duidelijk spreekt van angst ten opzichte van de dood maakt dit later plaats voor het verlangend uitzien.

Was aber ist von mir zu erben,
Als meines Gottes Vatertreu?
Die wird ja alle Morgen neu
Und kann nicht sterben.

Medewerkers aan deze cantatedienst zijn:
Drs. Roelof Smidt voorganger
Joalien van den Houten sopraan
Hilka IJzerman alt
Aart Mateboer tenor
Lars Terray bas
Jurjan Lipke organist
En het Bachkoor & -orkest Kampen
onder leiding van Bob Vaalburg

Zondag 11 november, Burgwalkerk om 17.00 uur. De toegang is gratis, een gift bij de uitgang is nodig om de onkosten te betalen. Hartelijk welkom!

Overweging Roelof Smidt

Agenda

Kerkdiensten

Activiteiten