Advent en Kerst 2018: Geef licht

Kerst

Kerst2018


Kerst 1


Kerst 2
Kerst 3
4e advent

4-e-advent4-e-advent14-e-advent23e advent

3e-advent-13e-advent-2
2e advent

2e-advent-1
2e-advent-2
2e-advent-32e-advent-4


1e advent
eerste-advent
eerste-advent1


Eeuwigheidszondag 25 oktober 2018
Eeuwigheidszondag


Eeuwigheidszondag1
Liturgische schikking voor Herman de Wilde
Geboren 23 januari 1950 - overleden 4 november 2018
Afscheidsdienst 10 november 2018 Open Hof Kampen

Uitvaart-Herman0
Uitvaart-Herman


Uitvaart-Herman-1

Uitvaart-Herman2


Uitvaart-Herman3Adriaan van Hove, geboren 7 september 1957 - overleden 12 april 2018
Afscheidsdienst, Burgwalkerk 18 april 2018

DSC03594-kopie

DSC03599-kopieDSC03625-kopieBloemschikking-Adriaan1DSC03639-kopie


adriaan-3


DSC03667-kopie
DSC03642-kopie
Liturgische schikking Pinksteren 2017

Pinksteren-2017

Pinksteren

Liturgische schikkingen 40-dagentijd en Pasen 2017

De Zon van ons bestaan
Voor alle schikkingen in deze periode gaan we uit van een halve of een hele strokrans. De krans is de verbeelding van de zon die in het project van Kind op zondag centraal staat. De zon is een teken van leven, hoe donker de nacht ook is, de zon zal weer gaan schijnen. De krans wordt geplaatst op een hoogte. Dat doet denken aan een opkomende zon of de zon hoog aan de hemel.


Pasen 2017
Pasen-2017

Pasen-2017-1Goede vrijdag
Goede-Vrijdag

Goede-Vrijdag1
6e zondag van de 40-dagentijd
zesde-zondag-40-dagen-tijd-2017
5e zondag van de 40-dagentijd
vijfde-zondag-40-dagen-tijd-2017


4e zondag 40-dagentijd

vierde-zondag-40-dagen-tijd-2017


3e zondag 40-dagentijd
3e--zondag-voor-websiteTweede zondag 40-dagentijd
tweede-zondag-40-dagen-tijd-2017-3
Eerste zondag 40-dagentijd
NAAMLOOS


Liturgische schikkingen Advent en Kerst 2016

Het thema voor de symbolische schikkingen in de komende Adventstijd en Kerst is 'de wereld omgekeerd'.
Advent is een tijd van verwachten. De mensheid kijkt uit , verlangt, naar een wereld omgekeerd, een wereld waarin vrede en gerechtigheid vanzelfsprekend zullen zijn .
In de schikking is steeds de spiegel een dragend symbool. In de spiegel zie je wat op het eerste gezicht verborgen is. Om dit te benadrukken heeft de achterkant van de schikking iets verrassends dat alleen in de spiegel te zien is. Het licht van een kaars geeft extra glans.
De spiegel bevat gebroken stukken , scherven die onlosmakelijk verbonden zijn met het leven. Hoe dichter bij Kerst, hoe minder gebroken stukken glas op de spiegel. Er wordt steeds meer zichtbaar van de droom over vrede , over een wereld omgekeerd. In Jezus is die droom werkelijkheid geworden. Het is een breekbare werkelijkheid die elke dag onder druk staat. Met Kerst vieren we voluit dat 'het Licht schijnt in de duisternis' en 'dat de duisternis het niet in haar macht heeft gekregen'. We vieren Gods belofte van vrede en heelheid.

Werkgroep Liturgische Schikkingen : Bea Noordhuis –van de Kerke, Elly de Wilde , Jeannette de Jong, Meindert van Veen en Janna Bakering

Kerst:
Voluit vieren we vandaag dat God in de geboorte van Jezus de wereld omkeert. Licht breekt onstuitbaar door. Op de spiegel zie we nog een stukje gebroken glas: de wereld omgekeerd is er en tegelijk ook nog niet. We blijven dromen en vergezichten zien.

Kerst
Kerst14e Advent
Op deze vierde adventszondag horen we hoe de droom van Jozef in duizend stukjes uiteenvalt; dit wordt verbeeld door gipskruid. De engel brengt Jozef op andere gedachten. In de spiegel zien we dat we dat verbeeld.
4e-Advent4e-Advent1
3e Advent
Op de derde adventszondag breekt het licht van Gods koninkrijk door. We zien de lelie bloeien en water dat leven geeft, midden tussen de stenen van de woestijn. We zien, al is het maar voor even.
3e--Advent-nieuwe-versie


2e Advent:
Op de tweede adventszondag horen we Jesaja en Johannes vertellen over een nieuw begin. Zichtbaar teken daarvan is de doop, gesymboliseerd door het water en de schelp. De waarschuwing van Johannes dat de tijd dringt, dat de bijl aan de wortel ligt, zien we ook terug in de schikking. Licht schijnt in de spiegel en kaatst terug.
2e--Advent


2e--Advent21e Advent:
Op de eerste adventszondag horen we over het visioen van vrede en hoe dat visioen handen en voeten kan krijgen. Aan de voorkant van de schikking zijn maar weinig bloemen te zien- waar je alleen voor je zelf leeft bloeien weinig bloemen. Daar waar het visioen werkelijk wordt, bloeit de aarde.
1e-advent-2016
 

1e-advent-2016-gesleept-1


Liturgische schikking voor Eeuwigheidszondag
Gedachtenis-2016
Liturgische schikking van Dankdag 2016


20161102 151053
Liturgische schikking 'De verheerlijking op de berg' bij het afscheid van ds. Ad van Noord.


De verheerlijking op de berg
ad1
ad2
ad3
ad4

Liturgische Schikking bij het afscheid van ds. Bart Gijsbertsen
Uw naam worde geheiligd

      12

3

4


Liturgische schikking Pinksteren 2016
Pinksteren

Liturgische schikkingen voor de veertigdagentijd en Pasen 2016.

Thema: IK GA . Zet een stap naar de ander

Inleiding:
In de schikkingen voor deze periode leggen we de nadruk op de beweging van de ene mens naar de ander en daarmee naar de Ander, met God. Wie blijft zitten en de handen in de schoot legt, letterlijk maar vooral figuurlijk, komt niet verder. Er is niet alleen een beweging van de mens naar de (A)ander er is ook een beweging andersom- van God naar mens.
Om die beweging vorm te geven hebben we gekozen voor schoenen. Deze schoenen staan symbool voor het gaan op de weg van het leven. In allerlei soorten en maten zijn ze te zien op een paarse achterwand. De kleur van de schoenen is wit- het wit van het licht, van het steeds opnieuw kunnen beginnen van zuiverheid. ( bron PKN brochure)

Op weg naar Pasen
Thema van de liturgische schikking: 'Ik ga! Zet een stap naar de ander'. Vandaag vieren we de overwinning op de dood. Een dag vol beweging. De Opgestane Heer blijkt dichterbij dan gedacht. In de schikking zien we de beweging verbeeld.
Pasen8
Derde zondag 28 februari:
Op deze zondag worden er weinig tot geen stappen gezet. Er is sprake van verharding en onwil. De schriftgeleerden en hogepriesters gaan er als het ware dwars voor liggen: dat is te zien aan de liggende bloemen. Zal de witte bloei het redden? Hoe sterk is de liefde?
schikking
Tweede zondag 21 februari:
Op deze tweede zondag in de veertigdagentijd klinkt de oproep om het verschil te maken door niet alleen de mensen lief te hebben die jou liefhebben, maar ook je vijanden. In de schikking zien we hoe een bloem boven de anderen uitsteekt- dezelfde en toch zo anders- sterk en kwetsbaar.
veertig2
Eerste zondag 14 februari :
Voor de eerste zondag in de veertigdagen tijd is gekozen voor veertig witte tulpen, zij verwijzen naar bezinning en gebed.
40dagen1
Advent en Kerst: De hemel raakt de aarde.
Het thema voor de symbolische schikkingen in de komende adventstijd en Kerst is:'De hemel raakt de aarde'. De schikkingen zijn gebaseerd op de lezingen uit Lucas 1 en 2 .
In de adventstijd beleven we weken van verwachting, uitzien naar wat komen gaat. We horen over Zacharias en Elizabeth, over de engel Gabriel die zowel Zacharias als bij Maria een boodschap van nieuw leven komt brengen. Er is de warme ontmoeting tussen Elizabeth en Maria; en de naamgeving van Johannes, kind van Zacharias en Elizabeth. Met Kerst lezen we het kerstevangelie waarin engelen eerst aan de herders vertellen over het Kind van de vrede. Het zijn allemaal momenten waarop de aarde de hemel raakt. In de oudtestamentische lezingen komen verschillende profeten aan het woord. Op hun eigen manier beschrijven ze de belofte van God dat er een dag zal komen dat Hij alles ten goede zal keren. Dat rechtvaardigheid en recht zullen zegevieren. In de komst van Jezus krijgt die belofte handen en voeten- Hij die was, is en wij verwachten.

Symboliek van de schikking:
Als basis is gekozen voor een gedroogd palmblad; het blad heeft een mooie gebogen vorm die aan een kant open is. De bovenkant loopt uit in een smalle en punt. Dit uiteinde is zo dun dat de overgang bijna niet te zien is. Met deze vorm symboliseren we de verbinding tussen hemel en aarde. De onderkant van het blad loopt ut in een komvorm. Deze vorm staat voor de ontvankelijke houding voor Gods Geest van de mensen waar deze adventstijd over verhaalt. Als zichtbaar teken van de Geest zien we een rode bloem in iedere schikking.

Kerst

Vandaag vieren we dat het Licht van God onder ons is komen wonen, gesymboliseerd in de uitbundige witte schikking.
kerstnacht
Kerstnacht
nogmaals
Voor de 4e adventszondag:

Op deze vierde zondag van de advent horen we over de geboorte van Johannes. Zacharias krijgt weer stem en zingt een uitbundig loflied. De losse verspreiding van de stenen staan voor het opheffen van de verstening waarin Zacharias gevangen zat.
advent4


Voor de 3e adventszondag:

Op deze derde zondag van advent is de kleur roze: midden in deze donkere dagen breekt er al iets van Gods licht door. We horen over de ontmoeting tussen Maria en Elizabeth. De boog in de schikking maakt de verbinding tussen deze twee zichtbaar.

advent 3Voor de 2e adventszondag:


Op deze tweede zondag van de advent horen we hoe de engel Gabriel Maria komt vertellen dat zij zwanger zal worden van een zoon die zij de naam Jezus moet geven. Hij zal een groot man worden en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd.
In de schikking zien we een lelie die staat voor de zuiverheid van Maria en een rode bloem als symbool voor het ontvangen van Gods Geest.
advent2


Voor de 1e adventszondag:
Op deze eerste zondag van de advent horen we hoe de engel Gabriel aan Zacharias vertelt dat Elizabeth, zijn vrouw, een zoon zal baren. Zacharias is met stomheid geslagen. Zichtbaar teken daarvan zijn de stenen die dicht bij elkaar liggen. In de basisvorm zien we rode bloemen die verwijzen naar de Heilige Geest, waarvan dit kind vervuld zal zijn.
advent1
Eeuwigheidszondag.

Thema: De aarde raakt de hemel.
Symboliek van de schikking: Deze zondag gedenken we de mensen die ons zijn voorgegaan. We noemen de namen waarmee we ons verbonden weten.
In de schikking zien we een kransvorm ( spiraal) die verwijst naar de weg die mensen gaan. Op die weg zien we verschillende bloemen die een mensenleven verbeelden ( divers en kleurrijk). De oplopende hoogte van de schikkingen verwijst naar de verbinding tussen de aarde en de hemel en de hemel en de aarde.
eeuwigheidszondag


Startzondag 2015: Veelkleurig aan de start
20150913 092647Klik hier voor de liturgische bloemschikking Veertigdagentijd 2015


Klik hier voor de liturgische bloemschikking Advent en Kerst 2014  
DSCF2071Samen Een


De drie hoeken aan de basis van de schikking worden gevormd door de oorspronkelijke drie wijken waaruit onze nieuwe gemeente is samengesteld. Iedere gemeente met een eigen kleur. Wij voelen ons met elkaar verbonden, we groeien naar elkaar ( klimop).
De bladeren van de vingerplant vertellen dat God ons draagt. De opbouw naar boven symboliseert onze relatie met God, waarin we Samen Een zijn. De witte rozen met daartussen een roos van de wijk: de verbinding tussen God en mensen vindt hierin zijn verbeelding.


b_580_580_16777215_00_images_banners_image.jpg

Agenda

Kerkdiensten